Ο φάρος της Μυκόνου

Ο φάρος της Μυκόνου, ο Αρμενιστής, είναι ένας από τους λίγους οκταγωνικούς φάρους στην Ελλάδα και από τους πιο ενδιαφέροντες στις Κυκλάδες. Σκαρφαλωμένος πάνω από τη θάλασσα, με θέα την Τήνο και τα γύρω νησιά, αυτός ο φάρος είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της Μυκόνου, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας της Μυκόνου και είναι οδικά προσβάσιμος. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας τις πινακίδες προς το Φανάρι.

Ο Αρμενιστής κατασκευάστηκε το 1891. Το ύψος του πύργου του είναι 19 μέτρα και το εστιακό του ύψος 84 μέτρα. Το 1887, λίγο πριν από την κατασκευή του, το αγγλικό ατμόπλοιο Volta βυθίστηκε στα ανοικτά της βόρειας ακτής του νησιού και 11 μέλη του πληρώματός του έχασαν τη ζωή τους. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή του φάρου στο ακρωτήριο Αρμενιστής. Λειτούργησε χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό της εταιρίας Sauter Lemonier μέχρι το 1983 όταν έγινε αυτόματος. Ο μηχανισμός της πρώτης λυχνίας του «Αρμενιστή» εκτίθεται στον κήπο του  Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου που βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, κοντά στο τοποθεσία Τρία Πηγάδια.

Σήμερα λοιπόν, ο φάρος λειτουργεί αυτόματα όπως και όλοι οι φάροι στο Αιγαίο. Όμως η ομορφιά του παραμένει ανέγγιχτη από το πέρασμα του χρόνου. Ειδικά, όταν οι κυκλαδίτικοι άνεμοι και τα κύματα χτυπάνε στα βράχια, όπου βρίσκεται ο φάρος, η σκηνή είναι κινηματογραφική. Περάστε ένα βράδυ εκεί και παρακολουθείστε το ηλιοβασίλεμα, ένα από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα. Ακολουθήστε την βουτιά του ήλιου στο Αιγαίο καθώς χάνεται στη θάλασσα – θα είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *